Hoe kan je stressvrij je geld innen bij een luchtvaartmaatschappij?

Soms is helaas je vlucht vertraagd of geannuleerd. Dit is natuurlijk balen maar gelukkig is er een Europese wetgeving die ervoor zorgt dat je compensatie kan krijgen. Helaas betalen luchtvaartmaatschappijen slecht uit. Om ervoor te zorgen dat jij de juiste stappen onderneemt om compensatie te verkrijgen hebben we hieronder de mogelijkheden beschreven.

Stap 1 – zelf compensatie aanvragen

Schrijf allereerst de luchtvaartmaatschappij zelf aan. Mogelijk zijn ze in een goede bui of kunnen ze echt niet anders dan compensatie uitkeren. Om het niet te moeilijk te maken zijn er allemaal voorbeeldbrieven op het internet te vinden welke je kan gebruiken.

Stap 2 – Inspectie leefomgeving en Transport

Voldoet de luchtvaartmaatschappij de compensatie niet, is het mogelijk om de stap te maken naar Inspectie Leefomgeving en Transport, of te wel ILENT.  Zij moeten onderzoeken en beoordelen of de luchtvaartmaatschappijen zich houden aan de wetgeving. Helaas duren deze trajecten vaak wel lang en moet er veel invulwerk worden gedaan.

Stap 3 – Een rechtszaak

Ben je het niet eens met ILENT of voldoet de luchtvaartmaatschappij alsnog geen compensatie na een positief oordeel van de inspectie is het mogelijk om juridische stappen te ondernemen. Deze zaken komen voor bij het kantongerecht in Nederland en de rechter van de plaats van vertrek of aankomst van het vliegtuig is bevoegd.

Stap 4 – Een claimbureau

We kunnen ons heel goed voorstellen dat dit klinkt als heel veel werk om de compensatie te verkrijgen. Dit zou enige stress kunnen veroorzaken. Daarnaast begin je natuurlijk als consument niet zo snel een rechtszaak tegen luchtvaartmaatschappij met de daarbij behorende kosten. Daarom zijn er claim bureaus die je helpen bij het verkrijgen van compensatie. Meestal werken zij op basis van no cure, no pay en financieren zij ook volledig de rechtszaak. Een bekend bureau in Nederland is Aviclaim. Bij hen hoef je alleen maar een aantal documenten aan te leveren en dan gaan zij aan de slag voor jou.

Leave a Comment