Overname Corendon door Sunweb onzeker

De fusie van de reisorganisaties Sunweb en Corendon is door de coronacrisis onzeker geworden. Dit heeft de reisindustrie hard getroffen.

In juni 2019 werd de overname van Corendon Nederland door Sunweb aangekondigd.

Sunweb zelf kwam begin 2019 in handen van de Zweedse durfkapitalist Triton. Insiders vertellen De Telegraaf dat de Zweedse investeringsmaatschappij nu bedenkingen heeft bij het plan om Corendon Nederland te kopen.

De Corona-crisis heeft het beeld van de terugkeer van de overname van Corondon ernstig in de war gestuurd. Zowel Sunweb corona als Corendon moeten alles uit de kast halen om het hoofd boven water te houden. Als gevolg hiervan zal de terugverdientijd van de voorgenomen overname van Corendon sterk variëren.

Kartelwaakhond ACM geeft groen licht voor overname van Corendon
Het rapport van de Telegraaf over de terugtrekking van de investeerder Triton komt op een opmerkelijk moment.

Goedkeuring Waakhond

Op maandag, na bijna anderhalf jaar, kregen Sunweb en Corendon eindelijk groen licht van de Consumer and Market Authority (ACM) voor de voorgenomen overname.

ACM voerde aanvullend onderzoek uit en kwam na zorgvuldige overweging tot de conclusie dat de markt voor pakketreizen naar bestemmingen rond de Middellandse Zee nog steeds voldoende concurrerend is. Ook al neemt het aantal grote operatoren toe van drie naar twee.

Volgens de ACM is er een ruime keuze voor consumenten die hun vakantie in de zon willen doorbrengen, mede door het groeiende aanbod op het internet. Pakketreizen, waarbij reis en verblijf in één pakket worden geboekt, blijven door de lage prijs en het gemak van all-inclusive reizen onafgebroken populair.

ACM

Uit onderzoek van ACM blijkt dat consumenten die op zoek zijn naar zonneschijn rekening houden met verschillende landen en dat de prijs vaak de doorslag geeft. De pakketreizen van TUI zijn een belangrijk alternatief voor Sunweb- en Corendon-vakanties.

Bovendien zijn Sunweb en Corendon niet elkaars grootste concurrenten. Bovendien is ACM van mening dat kleinere spelers en nieuwkomers concurrentiedruk creëren.

Sunweb en Corendon corona zijn nummer twee en drie in de reisindustrie en zouden bij een overname ongeveer even groot zijn als de grootste exploitant TUI.

In het onderzoek heeft ACM de situatie van vóór de Corona-crisis in aanmerking genomen, aangezien deze de reissector onevenredig zwaar heeft getroffen.

Leave a Comment