Zo voorkom jij ziekteverzuim binnen je bedrijf!

Ieder bedrijf wilt ziekteverzuim zo laag mogelijk houden. Toch zien we dat veel bedrijven dit op de verkeerde manier aanpakken. Nog steeds zien we een hoop zieke werknemers met dezelfde soort klachten. Gelukkig is er een hoop wat een werkgever binnen zijn of haar bedrijf kan doen om het ziekteverzuim te verlagen. Na het verlagen is het belangrijk om het ziekteverzuim laag te houden. Laten we kijken hoe we dit het beste kunnen aanpakken.

Denk mee met je personeel

Meedenken met je personeel is een van de belangrijkste zaken wanneer we kijken naar een fijne werksfeer en een veilige werkomgeving. Het komt in ieder bedrijf weleens voor dat je een nieuwe werknemer hebt aangenomen, maar dat hij of zij er later achter komt toch iets anders te willen doen. In sommige gevallen kan het binnen het bedrijf nog, maar het kan ook zijn dat je er samen achter komt dat er binnen het bedrijf niks openstaat of mogelijk is. In dit geval kun je denken aan een  outplacement traject waarbij je samen kijkt naar een beter passende functie.

Maak ruimte voor groei en ontwikkeling

De meeste bedrijven promoten altijd dat er ruimte is voor groei en ontwikkeling. Helaas komen een hoop mensen er vaak achter dat dit lang niet altijd het geval is. Dit is voor je personeel erg nadelig. Personeel gaat hierdoor misschien te lang door op een functie wat niet geschikt is voor hen en komt in de ziektewet terecht. Door genoeg ruimte te bieden voor groei en ontwikkeling kunnen we dit voorkomen. Ben je als bedrijf bijvoorbeeld opzoek naar een loopbaancoach? Misschien is er iemand binnen het bedrijf die interesse heeft, maar nog geen diploma’s of certificaten behaald heeft. Je kunt dan een opleiding loopbaancoach aanbieden.

Communiceer duidelijk naar je personeel

Voor veel werknemers is het verzuimprotocol erg onduidelijk. De een weet bijvoorbeeld niet eens dat er een bestaat. Door dit bespreekbaar te maken weet je personeel waar ze moeten kijken, waar ze mee te maken krijgen en kunnen ze vragen stellen. Door je personeel goed te informeren en samen te kijken naar een nog beter verzuimprotocol, kun je zo ook zorgen voor minder ziekteverzuim. Personeel wat zich gehoord voelt en die veranderingen ziet, zal langer blijven en ervaart meer plezier. Uiteindelijk is het voor de werkgever ontzettend belangrijk dat hij of zij weet wat er speelt en wat er beter kan.

Leave a Comment