Hoe krijg je de controle terug?

Iedereen heeft het vast wel eens gemerkt: het werk vraagt momenteel erg veel van je. Je wordt futloos en gestrest. Je hebt momenten dat je het even helemaal niet meer ziet zitten en je neemt het mee in je privé leven. Maar hoe ga je hiermee om? Belangrijk hierbij te onthouden is dat je het niet allemaal alleen moet doen. Denk er eens over na om met een professional te gaan praten. Want alleen dan krijg je de touwtjes weer in handen en wordt de situatie op je werk handelbaar.

Stress in kaart brengen

De een is veel gevoeliger voor stress dan de ander. De een houdt van veel werken en leeft voor zijn werk. De ander vindt werken leuk, prima en doet het puur om ervan te kunnen leven. Iedereen staat hier (gelukkig) anders in. Maar toch kan ieder op zijn of haar werk stress ervaren. Of je nou een directeur bent van een grote fabriek of je hebt staat achter de kassa bij de Albert Heijn. Iedereen kan stress ervaren. Maar hoe weet je of je momenteel veel stress ervaart? Belangrijk hierbij te onthouden is dat een beetje stress helemaal niet erg is. Op internet zijn diverse stresstesten te vinden. Breng dit voor jezelf in kaart en analyseer goed op welke vlakken je het meeste stress ervaart. Een psycholoog in Hengelo kan je hier bijvoorbeeld bij helpen. 

Voorkom een burn-out

Niets is vervelender dan dat je erachter komt dat je je stress genegeerd hebt en uiteindelijk met een burn-out thuis zit. Wanneer de stress langdurig aan houdt, verandert dit in chronische stress. Het lichaam reageert hier niet goed op. Denk hierbij aan griep, weinig energie, verkoudheid etc. Als gevolg voel je je snel somber en voelt het leven even heel erg zwaar. Hierdoor raak je snel geïrriteerd en word je vergeetachtig. Als je hier niet naar luistert gaat het van kwaad tot erger. Vaak is een burn-out het gevolg van langdurige chronische stress. De gevolgen van een burn-out zijn vaak dat je uiteindelijk thuis komt te zitten en even afstand moet nemen van je werk. Een burn-out is natuurlijk te voorkomen. Belangrijk hierbij is dat je op tijd bovenstaande kenmerken signaleert. Indien dit het geval is, trek aan de bel. Zowel bij je werkgever als bij professionele hulp. Belangrijk hierbij is om een stap terug te doen en te kijken hoe je alles kleiner kan maken. Kader de problemen in en ga deze stapsgewijs aan. Je krijgt handvatten om je valkuilen in te perken. 

Leave a Comment