Hoe kan ik de werkdruk verlagen?

Ongeveer 1 op de 3 werknemers heeft last van werkdruk. Een te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress en negatieve gevolgen voor je gezondheid. Stress is namelijk de nummer 1 veroorzaker van verzuim in Nederland. Wie te vaak of te langdurig last heeft van werkdruk of werkstress loopt het risico op allerlei psychische en fysieke klachten. Daarom geven wij in deze blog een aantal tips om je werkdruk te verlagen. 

Maak het bespreekbaar! 

Voel je dat de werkdruk toeneemt? Maak het dan per direct bespreekbaar. Vraag een gesprek aan met je leidinggevende en stel het niet uit tot het functioneringsgesprek. Het is namelijk ontzettend belangrijk om er meteen wat aan te doen. Wanneer je het uitstelt zullen de problemen zich alleen maar opstapelen. Neem de tijd om het te bespreken met de leidinggevende. In het ergste geval ontstaat er een ongeval op werk waardoor je niet alleen jezelf, maar ook de werkgever in de problemen brengt. Als werkgever zijnde is het daarom aan te raden om een verzekering af te sluiten. Een veelgestelde vraag is dan ook; Wat is een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Met zo’n verzekering wordt de schade die door toedoen van werknemers is veroorzaakt (gedeeltelijk) vergoed. 

Faciliteer opleidingen 

Het is belangrijk om competenties te blijven ontwikkelen. Wanneer een medewerker begint aan een nieuwe functie worden er andere dingen van hem verwacht, dan wanneer hij of zij al een lange tijd in dienst is. Als organisatie is het belangrijk om opleidingsbudget beschikbaar te stellen. Op deze manier ontwikkelen de medewerkers zich binnen hun functie en leren ze omgaan met de werkdruk. Daarnaast zijn ze ook nog eens beter uitgerust voor de toekomst. 

Werk samen

Samen sta je sterker. Ga met collega’s in gesprek over werkdruk en vraag hoe iedereen hiermee omgaat. Op deze manier leer je elkaar beter kennen, bouw je een betere band op en is er de mogelijkheid om van taak te ruilen. Het is soms erg lastig om dit onderwerp te bespreken met collega’s, maar het is makkelijker om het samen op te lossen. 

Werk met lijstjes 

Maak voordat je aan het werk begint een lijstje met alle belangrijke taken. De belangrijkste taken zijn de taken die leidend zijn en die doe je zo snel en goed mogelijk. Het maakt niet uit of dit grote of kleine taken zijn, maar wanneer je deze van je lijstje afgevinkt hebt, kan je dag niet meer stuk. Je hebt namelijk al je belangrijkste taken weten af te ronden. Daarnaast helpt het maken van lijstjes ook voor de innerlijke rust. Je behoudt op een eenvoudige manier het overzicht, waardoor je erg makkelijk ziet wat je gedaan hebt en wat er nog moet gebeuren. 

Leave a Comment