3 Tips voor meer succes van loopbaanbegeleiding

Wanneer je aan de slag gaat met loopbaanbegeleiding, dan word je geholpen om je carrière vorm te geven zoals jij wilt. Dit heeft als doel om optimaal te functioneren binnen jouw capaciteiten. Loopbaanbegeleiding is een continu proces en het is van vitaal belang dat de begeleider beschikt over goede ervaring en kennis om je zo goed mogelijk te helpen. Als je van plan bent om te beginnen met loopbegeleiding, maak dan kennis met de volgende 3 tips zodat je het beste loopbaanadvies kunt krijgen.

1. Zoek een loopbaanadviseur

Hoe kies je eigenlijk de loopbaanadviseur die het beste bij je past? Er zijn namelijk loopbaanadviseurs in specifieke vakgebieden en disciplines. Voor het vinden van de ideale begeleider, zoek op basis van jouw behoeften en onderwerp, en zorg ervoor dat je persoonlijk contact met mogelijke adviseurs opneemt om loopbaanadvies te krijgen. Luister aandachtig naar wat ze te zeggen hebben over hun vorige banen en hoeveel ervaring ze hebben.

2. Bereid je voor op loopbaanbegeleiding

Zelfs als de begeleider die je gevonden hebt alle aspecten heeft die je nodig hebt, is het aan te raden om wat huiswerk te doen voordat je jouw consulent ontmoet. Verreweg het eerste wat je nodig hebt is een CV waar jouw opleiding en interesses aan bod komen, zodat jouw loopbaanbegeleider je gemakkelijk beter leren kennen. Probeer ook de doelen die je voor ogen hebt op te schrijven, zodat je een beter beeld krijgt van wat jij precies wilt bereiken.

3. Breng in kaart wat je wel en niet leuk vindt

Als het op loopbaanadvies aankomt, wil je ervoor zorgen dat je beter begrijpt wat jouw interesses zijn en hoe je deze kunt toepassen in jouw carrière. Hierbij kunnen mindmaps helpen om te bepalen wat je wel en niet leuk vindt. En, het enige wat je nodig hebt om een mindmap te maken is een vel papier, gekleurde stiften en wat vrije tijd! Dit soort zelfreflectie is   niet alleen uiterst belangrijk voor het bepalen van je toekomstige loopbaan, maar ook voor het ontdekken van mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling.

Loopbaanbegeleiding is een doorlopend proces. Je hebt altijd een mentor nodig om je uit elk obstakel in je loopbaan te halen. Meer weten over hoe je nieuwe stappen kunt zetten in jouw carrière? Ga naar Carrierepoort.nl voor meer informatie over loopbaanbegeleiding, opleidingen en trainingen, en seminars.

Leave a Comment