Oorlogsschepen in de Middellandse Zee: Turkije en Griekenland vechten om aardgas

Waar gaat het geschil over?: Oorlogsschepen ploegen door de Middellandse Zee, plus scherpe uitwisselingen: het geschil over gasvoorraden tussen Griekenland en Turkije komt tot een hoogtepunt. Er dreigt een escalatie tussen de NAVO-partners – maar Duitsland zou kunnen helpen. Het onderzoeksschip “Oruc Reis” ploegt door de Middellandse Zee, vergezeld van vijf oorlogsschepen van de Turkse marine. De foto’s die door het Turkse ministerie van Defensie zijn gepubliceerd, zouden blijk geven van kracht.

Maar de bestemming van het schip is pure provocatie voor buurland Griekenland. De “Oruc Reis” reist in een gebied waar rijke aardgasreserves worden vermoed. Dat is interessant. Turkije en Griekenland vechten al jaren om hun uitbuiting, terwijl ze elkaar het recht ontzeggen om dat te doen. Inmiddels is de situatie zo acuut geworden dat velen vrezen voor een militair conflict tussen de NAVO-partners. Het explosieve conflict zal vrijdag ook het onderwerp zijn van een speciale bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU. De “Oruc Reis” is sinds het begin van de week op zoek naar aardgas ten zuiden van Rhodos en het kleine eiland Kastelorizo. Kastelorizo ​​ligt slechts ongeveer twee kilometer van het Turkse vasteland, maar behoort net als Rhodos bij Griekenland.

Het zeerecht van de Verenigde Naties (VN) definieert een zogenaamde Exclusieve Economische Zone (EEZ) voor kustlanden, die zich uitstrekt buiten de territoriale wateren van een land. In deze 200-mijlszone heeft een staat dus het exclusieve recht om minerale hulpbronnen te exploiteren. Als de kust van een ander land dichterbij is, is de middenlijn van toepassing. Griekse eilanden die dicht bij de Turkse kust liggen, verkleinen de Turkse EEZ enorm. Turkije verklaart dat eilanden geen EEZ hebben en beschouwt hun gasexploratie daarom als legitiem. Maar net als de VS heeft ze nooit het Verdrag inzake het recht van de zee ondertekend. Vorig jaar sloot Turkije een overeenkomst met de regering in Libië over de exploitatie van minerale hulpbronnen in het oostelijke Middellandse Zeegebied. Hiermee probeerde Ankara feiten te creëren. Turkije eist een gebied op dat eigenlijk tot de EEZ van Griekenland behoort – het gebied waarin Turkije nu op zoek is naar aardgas. Was deze tekst over energievoorziening interessant? We zijn blij met elke feedback!

Leave a Comment