Voorspelling: Vastgoedmarkt trotseert de coronacrisis – prijzen blijven stijgen

Recordjaar 2019 voor de vastgoedmarkt wordt ook dit jaar overtroffen: eindigt de lange prijsstijging van huizen en appartementen met Corona? Dergelijke verwachtingen zijn tot dusverre onjuist gebleken. Een nieuwe studie geeft kopers van onroerend goed ook weinig hoop op verlichting. Volgens experts zal de vastgoedboom in Duitsland de coronacrisis blijven trotseren. Volgens een voorspelling van het in Hamburg gevestigde GEWOS-instituut voor stedelijk, regionaal en huisvestingsonderzoek blijft een groot deel van de drijfveren intact ondanks de pandemie.

“Deze omvatten de grote vraag naar woningen als gevolg van de demografie, het gebrek aan bouwgrond en objecten, evenals de lage rentevoet gecombineerd met een gebrek aan investeringsalternatieven in onzekere tijden”. De deels apocalyptische voorspellingen in de lockdown zouden niet zijn uitgekomen, zei GEWOS-expert Sebastian Wunsch. Dat is interessant. Concreet verwacht GEWOS dit jaar een lichte omzetstijging in de gehele vastgoedmarkt tot maar liefst 290 miljard euro (plus 0,5 procent). Hiermee zou het recordjaar 2019 opnieuw worden overtroffen. Verantwoordelijk hiervoor zijn vooral de inkomsten uit residentieel vastgoed, die met 5,2 procent moeten stijgen tot ruim 215,5 miljard euro. Het aantal aankopen van woningen, flatgebouwen, appartementsgebouwen en bouwgrond voor woningen zou daarentegen licht kunnen afnemen, aldus de krant waarover het Duitse persbureau beschikt. “Wonen is een basisbehoefte en met name de vraag naar koopwoningen blijft groot”, aldus Wunsch. Dit werd bevestigd door gegevens over prijsontwikkelingen uit de aanbodmarkt en van expertcommissies over gerealiseerde inkoopprijzen in de loop van het jaar. Ook in transacties zijn er inhaaleffecten na een dip in het voorjaar.

Tot dusver heeft de coronacrisis nauwelijks invloed gehad op de prijsstijging van appartementen en huizen – ondanks de inzinking van de economie, stijgende werkloosheid en recordbrekend werktijdverband. Volgens het Federal Statistical Office is de prijs van woningen in het tweede kwartaal gemiddeld 1,4 procent gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van het jaar. Volgens de eerste schatting was er een stijging van 5,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Volgens de statistici lag de groei in lijn met de voorgaande kwartalen. De vastgoedprijzen waren aan het begin van het jaar fors gestegen. Volgens GEWOS zou de coronapandemie echter met vertraging de vastgoedmarkt kunnen treffen, die doorgaans achterblijft bij de economie. “Als er als gevolg van de crisis een blijvend lagere vraag naar arbeidskrachten in Duitsland zou zijn, zou dat gevolgen hebben voor de loonontwikkeling en, op middellange termijn, de vraag naar woningen.” Het is ook de vraag of de pandemie en de lockdown hebben geleid tot blijvende veranderingen in de woonbehoefte – bijvoorbeeld voor meer ruimte, meer belangstelling voor koopwoningen, wonen op het platteland of een hogere prioriteit voor balkons of tuinen. (mgb / dpa) Was deze tekst over onroerend goed interessant? We zijn blij met elke feedback!

Leave a Comment