Verminder je werkstress – ga hiken of beter: doe een meerdaagse trektocht!

Een te enthousiaste baas, een gemotiveerde investeerder of te luie collega’s? Er is een remedie voor deze werkstress: trek erop uit in de natuur en geniet! 

Trekking, wandelen of hiken, het maakt niet uit hoe je het noemt, heeft zowel fysiek als mentaal een aantal grote voordelen voor de gezondheid. Weet dit de volgende keer dat je je lichaam en geest trakteert op wat quality time op de trails. Dit zijn de gezondheidsvoordelen van trekking en hiken:

1 – Geen zwembandjes meer

Voor het meenemen van die rugzak in de bergen krijg je ook iets iets terug. Je gaat niet zomaar een wandeling maken. Je brengt urenlang door op de trails, misschien wel dagenlang. Bij het wandelen verbrand je tussen de 400 en 550 calorieën per uur. Als je daar een lichte backpack aan toevoegt, verbrand je 100 extra calorieën. Hoe zwaarder je lading, hoe meer calorieën je verbrandt.

2 – Kalmeer je geest

De frisse adem die je tijdens het wandelen en trekking inneemt, zal je helpen om je geest te kalmeren. De natuur en de verbeterde zuurstofopname zullen je waarschijnlijk helpen om de stemmen in je hoofd te stillen en je helpen om meer in het moment te leven.

3 – Geen fitness nodig: Wordt sterker

Je verliest en je wint wat. In dit geval ga je zeker aan kracht winnen. Trekking en wandelen maakt je sterker. Het oneffen terrein en het springen over obstakel zorgen voor een goede lichaamstraining die al je spieren zal bereiken. Het dragen van het zwaardere gewicht maakt je rug en core ook sterker.

4 – Goed voor de liefde, goed voor je hart

Een training is altijd goed voor het cardiovasculaire systeem. Omdat je voortdurend in beweging bent tijdens het wandelen, moet je hart meer bloed door je aderen pompen. Dit verbetert direct de doorbloeding en de zuurstoftoevoer.

CO2-stress? Schone lucht, schone longen

Stel je voor dat je door de dichte regenwouden op de lagere hellingen van de Kilimanjaro trekt. Of stel je voor dat je wandelt langs bloeiende hellingen tijdens de Salkantay Trek in Peru. Ver weg van de luchtvervuiling zal het inademen van de frisse lucht je longen reinigen.   

Afgezien van een blaar of twee, kunnen we ons geen negatieve effecten van trekking en wandelen voorstellen. En zelfs die blaren kunnen worden voorkomen! Laten we gaan! De bergen roepen!

Leave a Comment